IoE - Internet of Everything Teknoloji Platformu

Genel Açıklama

IoE - Internet of Everything Teknoloji Platformu

Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center 25 Ağustos 2016 | 09:00 - 16:30

IoE - Internet of Everything Teknoloji Platformu

IoE Teknoloji Platformu

IoT Teknoloji Platformu

Nesnelerin İnterneti ve M2M - Büyük Veri, Bulut ve Gömülü Sistem Stratejileri

Artan veri miktarı kurumlara iki seçenek sunuyor:

Ya bu veri yığınında boğulun ya da verilerle işinizi yeniden yaratın! Internet of Things (şeylerin interneti) ifadesi, bugün artık Internet of Everything (herşeyin interneti) oldu. Dünya genelinde her sene beş milyar mikroişlemci üretiliyor. Bu mikroişlemcilerin %10’u bilgisayar ve fabrikalarda kullanıma sunuluyor. Geriye kalan %90’lık kısmının nerelerde ve hangi amaçlar altında kullanıldığını biliyor musunuz? Çoğunlukla herkesin evinde bulunan çamaşır ve bulaşık makinelerinin, buzdolaplarının ya da gençlerin sıkça kullandığı mp3 çalarların ortak noktası neler?

Beş milyar mikroişlemci üretiminden geriye kalan %90’lık bölümün evinizde, çantanızda hatta arabalarınızda olduğunu biliyor musunuz?Veriyi değerlendirerek iş modelinin bir parçası haline getiren kurumlar rekabette bir adım öne geçtiğini anladı ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirmeye başladı. Kısa sürede olgunlaşan ve hızla talep gören büyük veri ve bulut hizmetleri piyasası milyarlarca dolarlık iş hacmine ulaştı. Bu pastadan pay alarak piyasanın ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamak isteyen BT şirketleri “Büyük Veri” ve “Bulut Çözümleri” üzerine yoğunlaştı. Günlük hayatımızda da yer kaplayan “Büyük Veri”, yurttaşlarına yönelik bilgi ve hizmetleri işleyip, saklama konusunda oluşan çok büyük ölçekli veri ile çalışmak zorunda kalan hükümetlerin de uzun zamandır odağında.

Saklanması istenilen bilgiler, "Büyük Veri" olarak tanımladığımız türden. Bilişim teknolojileri dediğimizde aklımıza ilk önce donanım, yazılım, altyapı ve iletişim geliyor. Oysa günümüzde kullandığımız her cihaz bir bilişim ürününe dönüşüyor. Üretim tesislerimizde kullandığımız üretim araçlarımız, sağlık ile ilgili cihazlar, bulunduğumuz binalar, otomobillerimiz, ev aletlerimiz, kısacası günlük hayatta farklı sebeplerle kullandığımız tüm cihazların içinde gömülü yazılımlar yer alıyor. Günümüzde gömülü sistemler tüketici ürünleri, sanayi cihazları, otomotiv, tıp ve ticari-askeri uygulamaların çoğunda bulunmaktadır. Kontrol ettiği büyük sistemin karakteristiğine bağlı olarak gömülü sistemler mekanik-elektrik ve elektronik-dijital dönüştürücülere ve Sayısal Sinyal İşlemcilere ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple gömülü sistemler akademik olarak çok disiplinli bir alanı kapsar.

Her cihazın bir bilişim ürününe dönüştüğü çağımızda Internet of Things’i oluşturan Gömülü Sistemler daha akıllı hayatlar vaad ediyor.Bu yeni nesil teknolojilerden ayrı tutulamayacak bir başka konu ise M2M (Machine To Machine) kavramı ile karşımızda; hayatımızda büyük yer tutan becerikli, ve akıllı teknolojiler kullanan cihazlar artık bizim yerimize düşünebiliyor, iletişebiliyor ve çalışabiliyor.

Teknolojik cihazların mesai yaptığı bu devirde insan faktörü hala en önemli faktör. Nesnelerin İnterneti konseptinde milyarın katları şeklinde artacağı beklenen gömülü sistemlerin toplandığı bilgiyi işleyen kurum ve kuruluşlar Big Data kavramına yeni bir boyut kazandıracaklar. Mp3 çalarlardan uzay araçlarındaki alt sistemlere kadar uzanan gömülü sistemlerin düşük maliyet ve büyük verim dengesini tutturabilmek ise en önemli amaçlar.

Google’un bize özgü reklamlarından öte belki de şu an sosyal ağlarda yazdıklarımızı inceleyen güvenlik teşkilatları yanında çok yakında nesnelerin interneti, gömülü sistemlerin topladığı büyük verileri işleyen yazılımları da göreceğiz. Tahmin edilen değerlere göre 2020 yılında insanların günde 5000 makine ile haberleşeceği planını da göz önüne aldığımızda Gömülü Sistemler ile akıllı hayatların kapımızda olduğu gerçeğini biliyoruz.

Büyük Veri kavramının temelini oluşturan Bulut Bilişimin, sanallaştırma stratejileri ile beraber Gömülü Sistem Teknolojilerinin ve Machine To Machine kavramlarının hep birlikte ele alınarak inceleneceği konferansta şu konu başlıklarını ele alacağız;

  • IoT devrinden IoE devrine hızlı geçiş
  • Buluttaki Büyük Veri: Güçlerin Birleşimi
  • Büyük Veri, Nereye Kadar: Daha Fazla Veri, Daha İyi Veri Midir?
  • Nesnelerin İnterneti Dünyayı Değiştiriyor
  • Otomotiv Dünyasının Değişiminin Temelinde Gömülü Yazılımlar
  • Sosyal Medya Verisini Yönetmek ve Anlamak
  • Bulutta Ticari Yönetim Yazılım Marifetleri
  • Sanallaştırmanın Büyük Veriye Etkisi
  • Pazarların İhtiyacı Bulut Çözümleri
  • Büyük Verinin 5v’si
  • Teknolojide “Akıl”ın Gizli adı Gömülü Yazılımlar
  • Şehirler nasıl daha akıllı hale geliyor?
  • Askeri uygulamalarda nasıl çağ atlanır?
  • Makineler İş Başında
  • Gömülü ve Atanmış Sistemlerin Kontrol Ettiği Büyük Sistemler
  • Otomotiv Dünyasının Değişiminin Temelinde Gömülü Sistemler

Geçmiş Etkinlikler